Situatia relativ stabila a economiei, precum si modul in care ar putea evolua economia internationala nu vor permite creditelor in lei sa fie mai ieftine decat cele in euro, spun specialistii. Ei atrag insa atentia ca exista si anumite riscuri care ar putea face creditele in lei mai atractive decat cele in moneda europeana.
Marti, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale pana la un nou minim record, de 6,25%. Analistii se asteapta ca in curand scaderea de dobanda sa se reflecte si in dobanzile la credite, pe piata existand deja cateva produse in lei mai ieftine decat cele in euro.
In ciuda reducerii accelerate a dobanzii cheie din ultimul timp, este greu de crezut ca majoritatea creditelor in lei vor deveni mai ieftine decat cele in euro, considera specialistii.
"Atata vreme cat dobanzile interbancare la euro sunt mult sub cele la lei (diferenta fiind de circa 4 puncte procentuale - n.r.) nu avem cum sa vedem credite in moneda nationala mai ieftine decat cele in euro", a declarat pentru DailyBusiness.ro Ionut Dumitru, seful diviziei de cercetare al Raiffeisen Bank Romania.
Chiar daca in viitor este de asteptat ca Banca Centrala Europeana sa creasca dobanda cheie, Ionut Dumitru spune ca BCE nu va face prea recent acest pas si nici nu va creste in mod agresiv dobanda.
In plus, BNR ar putea incheia sirul de reduceri al dobanzii cheie in sedintele urmatoare. Dumitru estimeaza ca procesul de reducere va continua cel mult pana la 6%. Desi exista analisti care estimeaza ca dobanda cheie la lei va scadea pana la un nivel mai redus, de circa 5% (in estimarea analistilor BRD SocGen), diferentialul de dobanda la lei si cea la euro se va mentine, spun analistii.
Pe de alta parte, presiunile inflationiste ar putea sa isi faca aparitia in perioada urmatoare, ceea ce ar reduce mult