Doi din trei români fumători cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani vor să se lase de fumat, iar peste jumătate dintre fumători au avut deja mai mult de trei tentative eşuate. Sursa: Reuters
57% dintre românii fumători au declarat că vor să renunţe la fumat, dar nu ştiu ce ar trebui să facă pentru a scăpa definitiv de această dependenţă, reiese din Raportul de Cercetare Cantitativă realizat de ISRA Center Marketing Research, în care s-a urmărit percepţia românilor asupra fumatului.
Conform aceluiaşi raport, aproximativ doi din trei români fumători cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani vor să se lase de fumat, iar dintre cei care au încercat să renunţe, 55% sunt deja la cea de-a treia tentativă eşuată, pentru că nu ştiu ce ar trebui să facă în acest sens.
Dintre cei care au încercat să renunţe definitiv la fumat, 78% au declarat că nu au făcut nimic concret pentru asta. Doar 6% dintre repondenţi au apelat la medic pentru a renunţa la dependenţa de fumat în contextul în care 51% dintre fumătorii români cred că medicul reprezintă cea mai credibilă sursă de informaţii când vine vorba de renunţare la fumat.
„Poate cel mai grav fenomen este că tabagismul cronic nu este nici pe departe perceput ca o boală. Fumătorii activi, dar şi cei pasivi, nu sunt conştienţi de riscurile asupra sănătaţii lor, se complac în această dependenţă şi reacţionează defensiv doar atunci când se confrută cu o problemă de sănătate reală. Riscul de îmbolnăvire creşte exponenţial o dată cu numărul de zile în care se fumează şi cu numărul de ţigări fumate. Pe de altă parte, din prima zi în care renunţăm la fumat, scade şi riscul de îmbolnăvire şi creşte speranţa de viaţă”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi a Reţelei pentru Prevenirea Fumatului în România (RPFR).
„Studiul dovedeşte cât de dezorientaţi sunt p