Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, zilele trecute, că virusul poliomielitei a fost confirmat în mostre luate de la copii care au suferit paralizii în Tadjikistan. Sursa: Northfoto
Poliomielita fusese declarată ca eradicată din zona europeană a OMS (din care face parte şi Tadjikistanul) în 2002.
„Ca peste tot în lume, în orice ţară există aşa-numite „pungi” de copii care nu au fost vaccinaţi. Virusul a fost adus din ţări din jur (Tadjikistanul este la graniţa cu Afganistanul), în care poliomielita nu este eradicată”, explică reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky.
Medicul spune că virusul poate fi transmis inclusiv în comunităţi din România puţin receptive la vaccinare, cum sunt cele de romi, însă riscul ca virusul să ajungă la noi e redus, ţinând cont de numărul mic de persoane care vin din acea zonă.
Ultima raportare care a implicat un număr mare de îmbolnăviri în Europa a fost în Olanda, într-un grup care refuzase vaccinarea, în 1992-1993. Virusul, adus tot din import, a făcut atunci 73 de victime: 71 au rămas paralizate şi două au decedat.
În 2001 s-au mai raportat cazuri izolate în Bulgaria, la trei copii de etnie romă, însă virusul nu s-a transmis pe scară largă. În luna aprilie, în Tadjikistan au fost confirmate 171 de cazuri de paralizii din cauza poliomielitei, cu 12 decese în ultimele două săptămâni.
„Chiar dacă riscul ca virusul să ajungă în ţările UE e limitat, este important să se facă vaccinarea copiilor contra poliomielitei cu cele trei doze de vaccin recomandate”, arată alerta Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.
Poliomielita e cauzată de un virus care poate duce la paralizii grave şi afectează mai ales copiii. Transmiterea e fecalorală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate, ori aeriană, prin picături.
@N_