Lorrie Senly, o franţuzoiacă „eco” va duce tradiţiile agriculturii româneşti la o fermă din Alpi. Tânăra a învăţat să are pământul, să facă dulceaţă de trandafiri, să frământe pâinea şi să mulgă vacile, în stil bihorean.
O franțuzoaică de 20 de ani a învățat secretele agriculturii tradiționale bihorene, dându-ne în același timp o lecție de gândire economică responsabilă față de mediu.
Vezi aici imagini cu Lorrie Senly la câmp
Lorrie Senly, din Vercors, Franța, va deschide o fermă în zona Alpilor, unde va aplica tot ce va fi deprins în cele șase luni pe care are de gând să le petreacă în România „furând" tainele agriculturii tradiționale și bio. „Relieful din Transilvania este similar celui din Vercors, dar aici au fost păstrate tradițiile", a spus Lorrie Senly, care a locuit aproape o săptămână în Bihor. Aceleași tradiții care o încântă pe franțuzoaică sunt considerate dezavantaje de către bihoreni. „Eu mi-aș dori să nu fie atâtea ferme tradiționale în Bihor. Din cauza modului învechit de a lucra nu putem concura cu celelalte state membre", a opinat Nicolae Hodișan, directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bihor. Potrivit acestuia, majoritatea produselor ecologice, provenite de la cei 41 de producători bio din județ, rămân în Bihor. „Pentru export avem nevoie de cantități, pe care noi nu le putem furniza", a spus Hodișan.
Lorrie Senly, în vârstă de 20 de ani, bate România în lung şi în lat, pentru a învăţa secretele agriculturii tradiţionale româneşti. Deşi a pus piciorul pe pământ românesc abia la sfârşitul lunii februarie, ea vorbeşte deja fluent limba română.
A învăţat să are pământul cu boii, să mulgă vacile, să facă lapte, iaurt, caşcaval şi smântână, toate în manieră ecologică şi tradiţională. „Am mers în fiecare zi cu vacile la păscut, iar seara am ajutat la muls”, a povestit,