Acum câteva săptămâni primeam o bijuterie! „Tacalabala” e o carte care adună schiţele şi notiţele unuia din cei mai mari antrenori pe care i-a dat fotbalul, Helenio Herrera. Titlul cărţii e una din expresiile preferate ale lui Herrera, un fel de transcriere fonetică a expresiei din franceză „tu qui as la balle” (tu ăla cu mingea). A fost primul lucru pe care l-a spus jucătorilor când a ajuns la Inter. Înseamnă „Ține de minge şi lasă floricelele”, şi i-a plăcut lui Herrera pentru că aduce un pic cu „abracadabra”.
E un volum care nu se găseşte în marile lanţuri de librării, el a fost publicat independent de soţia „Magului”, Fiora Gandolfi, cea care a avut generozitatea să imi trimită cartea pe cheltuiala dânsei, o favoare făcuta unui conațional al lui Cioran, al cărui fan mi-a mărturisit că e. Grazie mille signora! Ea a strâns caietele soţului din care a selectat cu migală ideile care reflectă concepţia lui HH despre fotbal.
Răsfoind cartea, ţi se dezvăluie una din cele mai sclipitoare minţi ale fotbalului, un om cu adevărat ahead of his time. Inter-ul lui Herrera e considerat prima echipă modernă din istoria fotbalului, pentru că argentinianul a fost primul antrenor care a pus accentul pe fitness şi psihologie. Le explica jucătorilor importanţa somnului şi a oxigenului pentru creier. Această înclinaţie de a controla totul, de la dietă până la programul de somn, l-a făcut pe Herrera să apeleze la ritiro, sau conzentrazione, ceea azi se cheamă cantonament.
Cartea e de fapt o colecţie de gânduri aforistice, scrise în italiană, spaniolă şi franceză, limbi pe care HH le stăpânea perfect.Printre curiozităţile din carte e şi o diagrama foarte frumos desenată a sistemului W-M, datată 1925, ceea ce sugerează că Herrera aflase de el chiar în timpul în care acesta era dezvoltat de Herbert Chapman în Anglia.
„Cel care joacă pentru el însuşi, joacă pentru