Finanţatorii externi nu impun măsuri concrete, dar incapacitatea Executivului de a reduce cheltuielile i-a făcut pe reprezentanţii Fondului să propună majorarea cotei unice cu 4% şi a TVA cu cel puţin 5%. Firmele şi plătitorii de impozite vor fi nevoiţi să suporte din propriul buzunar ineficienţa guvernării. Investitorii vor gândi de zece ori înainte să vină în România.
FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%/ Vlădescu: Nu au fost propuneri în acest sens
Guvernul are pregătite două variante pentru majorarea TVA
Vlădescu: Nu există propunerea de creştere a TVA la 25%
România iese din recesiune, dar nu şi din criză
Datoria publică, paşi mari şi siguri
Guvernul a pierdut încrederea finanţatorilor externi după un an de la semnarea acordului stand-by, ca urmare a incapacităţii de a reduce cheltuielile publice. Obosit de promisiunile repetate ale autorităţilor, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a recomandat, în cadrul negocierilor pentru eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumut, majorarea taxelor şi a impozitelor ca ultimă soluţie de limitare a deficitului bugetar, potrivit unor surse participante la dezbateri.
Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) ar putea fi majorată cu trei puncte procentuale, într-o primă etapă, ajungând astfel la 22%. Surse guvernamentale susţin că acest lucru s-ar putea întâmplă chiar de la 1 iulie 2010.
Această soluţie este şi la îndemâna Guvernului, care a demonstrat în ultimele douăsprezece luni că este incapabil să reducă personalul bugetar, dar şi să direcţioneze eficient tipurile de ajutoare sociale. Negocierile dintre delegaţia FMI şi autorităţile române nu s-au încheiat, iar concluziile oficiale ale evaluării acordului stand-by nu au fost prezentate încă.
Constrânşi de cifre
„FMI nu poate impune o măsură cum este cea de majorare a taxelor. Până la momentul încheier