Între 5 şi 9 mai, în Timişoara se va desfăşura cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort. Explorând cele mai recente creaţii filmice ale autorilor tineri, evenimentul urmăreşte să creeze un nou centru gravitaţional al domeniului cinematografic în partea de vest a ţării.
Anul trecut, la prima ediţie Timishort, Jöns Jönsson câştiga trofeul festivalului cu scurtmetrajul „Havet" (Marea), datorită meritului de a fi realizat un film „silenţios şi puternic precum o maree îndepărtată".
Anul acesta, tânărul regizor suedez se află în juriul competiţiei şi va trebui să cadă de acord asupra succesorului său la titlul de învingător împreună cu câţiva reprezentanţi ai unor festivaluri de prestigiu din Europa: Bernard Payen - coordonatorul pentru scurtmetraje al secţiunii „Semaine de la Critique" (Cannes), Maike Mia Höhne -selecţioneră a secţiunii „Berlinale Shorts" (Festivalul Internaţional de Film de la Berlin), Anne Delseth - selecţioner în cadrul Festivalul Internaţional de Film de la Fribourg şi Andrei Gorzo - director artistic al Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT din Bucureşti.
Cei cinci membri ai juriului au de „judecat" 16 scurtmetraje „scurte şi tari", cum e deja obiceiul la Timishort, dintre care patru sunt româneşti, la fel ca şi la ediţia de anul trecut. Printre acestea se află scurmetrajul „Ela", noul film al regizorului român Tudor Cristian Jurgiu, care câştiga Premiul pentru scenariu la prima ediţie Timishort cu filmul „Nunta lui Oli". „Ela" reprezintă proiectul de diplomă al tânărului autor român şi urmăreşte sfârşitul amar al unei poveşti de iubire.
De la Berlin la Timişoara
Dar cele mai notabile prezenţe din competiţia de anul acesta sunt două scurtmetraje câştigătoare ale trofeelor Festivalului de Film de la Berlin. Cu „Händelse vid bank" (Incident lângă o bancă), regizor