Proprietarii unor imobile cu valoare istorică refuză să le restaureze din cauza costurilor extrem de ridicate, care pot ajunge şi la câteva milioane de euro.
Paul Popescu, un inginer electronist de 52 de ani, se află într-un proces de redobândire a unui imobil situat pe Strada Vlad Ţepeş. De 25 ani, bărbatul locuieşte în America, iar părinţii săi au administrat proprietatea până în 2005. De atunci, clădirea ridicată în jurul anului 1880, a fost lăsată la voia întâmplării.
„Boschetarii au intrat în imobil, au spart geamurile, au devastat încăperile şi nu înţeleg cum, într-un oraş în care există poliţie, se poate întâmpla aşa ceva", spune proprietarul.
Procesul este încă pe rol, însă Paul Popescu spune că nu îi mai rămâne în acest moment decât să dărâme casa de pe Vlad Ţepeş, care se află într-o stare avansată de degradare. În urmă cu câteva luni, o parte din această construcţie s-a prăbuşit pe trotuar şi pe carosabil punând în pericol viaţa trecătorilor.
Monumente lăsate în paragină
Pe lista monumentelor protejate de lege figurează în jur de 80 de imobile. Doar 15% dintre acestea, în care funcţionează, în general, instituţii publice au fost reabilitate.
„Există doar câţiva specialişti în domeniul restaurărilor şi de aceea lucrările durează foarte mult. Pentru a restaura o clădire istorică sau un monument, proprietarul este nevoit să cheltuiască câteva sute de mii de lei, însă, pentru un imobil mai mare, costul lucrărilor poate ajunge şi la câteva milioane de euro", spune Călin Hoinărescu, singurul expert în reastaurare din Prahova, atestat de Ministerul Culturii.
Dărâmate ilegal
Unele monumente istorice au fost rase efectiv de pe faţa pământului. Este şi cazul Casei Ilie Lumânăraru, de pe Strada George Coşbuc. În locul ei a „răsărit" un complex comercial.
„Ceea ce s-a întâmplat acolo este o ilegalitate agre