Traficul feroviar de calatori s-a redus cu 10,1% anul trecut, pana la circa 70,3 milioane de pasageri fata de anul anterior si de aproape sase ori fata de nivelul din 1990, cand se inregistrau 407 milioane de pasageri, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INSSE). Gheorghe Popa, secretarul de stat pe probleme feroviare in Ministerul Transporturilor, nu a dorit sa comenteze scaderea traficului de pasageri de anul trecut.
Cei mai multi pasageri care au calatorit cu trenul anul trecut au circulat pe rute interne, respectiv circa 70 de milioane de pasageri, mai putin cu 10% fata de anul anterior, restul fiind inregistrati pe rute internationale. Distanta medie de transport al pasagerilor a ramas la un nivel aproape similar cu cel de anul anterior, la 87 de kilometri.
"Viteza medie comerciala a trenurilor de pasageri a fost de 45 km pe ora anul trecut, iar viteza medie comerciala a trenurilor de marfa a fost de 25 de kilometri pe ora", potrivit datelor publicate de MTI.
Pe piata transportului feroviar de calatori activeaza operatorul de stat CFR Calatori, dar si companiile private Transferoviar, Regiotrans si altele. Nu doar transportul feroviar de pasageri a inregistrat scadere anul trecut, ci si transportul feroviar de marfuri.
Traficul de marfuri transportate pe calea ferata a avut o scadere cu 24% anul trecut, pana la circa 50,6 milioane de tone, arata aceeasi sursa. In anul 1990 pe calea ferata se transportau 218 milioane de tone de marfuri, ceea ce inseamna ca dupa 19 ani traficul de marfuri pe calea ferata s-a redus de patru ori, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica si calculelor ZF. Pe rute interne au fost transportate 45,4 milioane de tone de marfa pe calea ferata anul trecut, in scadere cu 17,4% fata de anul anterior, iar pe rutele internationale traficul de marfuri s-a redus de peste doua ori.
Co