Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale semnează astăzi, la Bruxelles, Memorandumul de Înţelegere privind implementarea sistemului eCall la bordul vehiculelor. România susţine sistemul eCall, care urmăreşte reducerea numărului victimelor din accidentele rutiere, având în vedere că ţara noastră se regăseşte pe primele locuri din UE ca număr de accidente rutiere mortale. La aceeaşi dată vor mai semna Memorandumul Malta, Polonia, Belgia, Danemarca şi Luxemburg.
„Semnarea Memorandu-mului reprezintă o recunoaştere de către Guvernul României a nevoii de consolidare a cooperării la nivel naţional şi european între toţi cei implicaţi, fie că sunt autorităţi publice, constructori de automobile sau operatori de telefonie mobilă, pentru a accelera introducerea unui sistem care poate salva vieţi omeneşti“, afirmă ministrul Gabriel Sandu.
eCall este un sistem automat de apeluri de urgenţă, utilizat în cazul accidentelor rutiere prin intermediul numărului european unic pentru situaţii de urgenţă - 112.
În cazul unui accident grav, autoturismele echipate cu eCall din orice ţară europeană apelează automat 112 pentru a contacta cel mai apropiat centru de intervenţie. Prin intermediul apelului sunt furnizate informaţii de bază despre accident, inclusiv zona exactă a acestuia, chiar dacă nici un pasager nu este capabil să comunice.
Disponibilitatea informaţiilor referitoare la locaţie reduce timpul necesar intervenţiei serviciilor de salvare cu 50% în zonele rurale şi cu 40% în cele urbane. Conform estimărilor, ar fi astfel salvate anual în Europa până la 2.500 de vieţi. În plus, eCall va reduce numărul blocajelor rutiere şi al accidentelor secundare.
România este invitată să facă parte din consorţiul ce va implementa faza-pilot a sistemului eCall în Europa. Din consorţiu fac parte 15 ţări, printre care Austria, Finlanda, Germania sau Suedia. Se