Provocarile ridicate de implementarea unui proiect de genul e-Romania (dincolo de tehnologie) sunt legate de coordonarea institutiilor publice beneficiare si de schimbarea mentalitatii legate de insulitele informatice dezvoltate prin forte proprii, precum si de cresterea competentelor viitoarei generatii de functionari publici, a declarat marti pentru HotNews.ro, Calin Tatomir, seful Microsoft Romania. La capitolul tehnic, Tatomir spune ca este necesara asigurarea interoperabilitatii cu sistemele informatice existente pentru protejarea investitiilor anterioare precum si definirea cadrului de colaborare intre entitatile administratiei publice in privinta expunerii datelor.
Conform oficialilor Microsoft Romania, proiectul e-Romania, prin care autoritatile promit un sistem national de interconectare a administratiei centrale si locale si informatizare a tuturor serviciilor publice, se incadreaza in paradigma Cloud Computing – cea de a patra generatie in tehnologia informatiei, in care puterea de calcul este accesibila prin Internet si in care infrastructura, platforma si serviciile sunt accesibile atit furnizorilor cat si beneficiarilor.
Beneficiile unui astfel de proiect sunt legate de modernizarea si eficientizarea aparatului administrativ si implicit de imbunatatirea calitatii serviciilor publice.
Provocarile tehnice: Folosirea sistemelor existente, definirea unui cadru de colaborare si o strategie clara de tip e-government
In privinta provocarilor tehnice pe care le implica acest proiect, Calin Tatomir sustine ca o interoperabilitate a sistemelor informatice existente ar oferi premizele protejarii investitiilor facute in anii anteriori.
"Asigurarea interoperabilitatii, bazata pe standarde, cu sistemele informatice existente ofera premizele protejarii investitiilor facute in infrastructura IT de-a lungul timpu