Instituţiile publice vor fi obligate să colecteze deşeurile selectiv. Cu alte cuvinte, trebuie să separe plasticul de hârtie şi eventual de sticlă şi metal. Decizia a fost luată de către deputaţii din Comisia de Administraţie Publică şi Echilibru Ecologic, care au aprobat, marţi, 4 mai, o iniţiativă legislativă în acest sens.
Instituţiile publice vor fi obligate să colecteze deşeurile selectiv. Cu alte cuvinte, trebuie să separe plasticul de hârtie şi eventual de sticlă şi metal.
Decizia a fost luată de către deputaţii din Comisia de Administraţie Publică şi Echilibru Ecologic, care au aprobat, marţi, 4 mai, o iniţiativă legislativă în acest sens.
Propunerea legislativă privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice a fost iniţiată de preşedintele Comisiei, deputatul PDL Sulfina Barbu.
Ea consideră că obligativitatea colectării selective în instituţiile publice vine în sprijinul implementării Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European, care prevede că statele membre trebuie să introducă o colectare selectivă cel puţin pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă, până în 2015.
"Colectarea selectivă a deşeurilor în România este încă la un nivel foarte scăzut şi se bazează în principal pe voluntariat. Cum pentru 2020 avem ţinte fixate pentru reutilizare şi reciclare de 50% din masa totală de deşeuri, singura soluţie rămâne obligativitatea colectării selective", precizează deputatul democrat-liberal.
În opinia sa, legea îi va obliga pe funcţionarii din instituţiile publice să facă "un pas înainte în asumarea unui comportament responsabil faţă de resursele naturale".
"Concret, vom impune sarcini clare pentru autorităţile statului, în privinţa colectării în instituţiile publice : obligativitatea organizării şi operaţionalizării sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, modalităţi şi condiţii de implementare,