În următoarele săptămâni este de aşteptat ca băncile să mai taie din dobânzile la creditele în lei pentru firme şi populaţie.
BNR a redus dobânda de politică monetară pentru a patra oară în 2010, de la 6,5% la 6,25%, nivelul anunţat ieri de către Consiliul de Administraţie (CA) al băncii centrale fiind un nou minim istoric. Decizia vine în contextul scăderii în continuare a inflaţiei, dar şi a revenirii exporturilor, se arată în comunicatul emis de CA al BNR.
"Rata anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 4,2% în luna martie de la 4,47% în luna februarie, revenind astfel în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei, în special ca efect al evoluţiei favorabile a preţurilor alimentare, pe fondul volatilităţii relativ reduse a cursului de schimb al leului", explică oficialii băncii centrale.
Reducerea cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii-cheie înseamnă implicit şi costuri mai mici la creditele în lei pentru firme şi populaţie, pentru că dobânda de politică monetară este cea la care băncile se pot împrumuta de la BNR în lei.
Cum băncile "cumpără" mai ieftin leii de la banca centrală, este de aşteptat ca în următoarele săptămâni românii să se poată împrumuta la rândul lor de la bănci la dobânzi de sub 10%. De la începutul anului, BNR a tăiat 1,75 puncte procentuale din dobânda de politică monetară, de la 8% la 6,25%, însă fiecare decizie de relaxare a politicii monetare a fost urmată de reduceri timide ale dobânzilor creditelor în lei.
În primul trimestru, rata medie a dobânzii la lei a scăzut cu 1,4 puncte pentru plasamentele aflate în portofoliile băncilor, la 8,03%, şi cu aproape trei puncte procentuale pentru sumele noi depuse, la 7,25%, arată datele BNR. Totodată, dobânda medie la lei a coborât cu 1,62 puncte la creditele existente în sold şi cu 3,04 puncte pentru împrumuturile noi. Per total, dobânda medie la împrumuturile