Reducerea decisă astăzi asupra dobânzii de politică monetară, până la un nou minim istoric de 6,25%, ar putea forţa băncile comerciale să reducă dobânda la credite, dar şi la depozite, în contextul în care efectele reducerilor anterioare ale dobânzii-cheie încep să se acumuleze.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis astăzi reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%, şi menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%. Reducerea dobânzii este aplicabilă începând de miercuri, 5 mai.
Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, spune că reducerea dobânzii-cheie se va resimţi şi în nivelul dobânzilor practicate de băncile comerciale, chiar dacă acest lucru va avea loc în timp, chiar câteva luni.
"Procesul de transmitere a politicii monetare în sistem se face în timp şi poate dura între trei luni şi un an. Situaţia este acum mai complicată pentru că am avut mai multe reduceri ale dobânzii-cheie, iar acum aceste efecte încep să se cumuleze. Totuşi, incertitudinea domină încă sistemul bancar, motiv pentru care ele încă nu acţionează în acest sens", a explicat Lungu pentru "Adevărul".
La rândul său, Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, spune că românii care au credite în lei vor plăti, în urma deciziei BNR, rate mai mici. "Cei care au credite în lei vor beneficia de rate mai mici, bugetul personal nu va mai fi grevat, iar venitul disponibil va fi mai mare. Astfel, consumul ar putea înegistra o creştere, ceea ce va avea impact şi asupra economiei. Totuşi, consumul va depinde şi de sentiment. Atâta timp cât siguranţa locului de muncă şi a veniturilor nu este certă, unii români vor dori să economisească şi să nu consume", a explicat Anghel.
El este de părere că impactul reducerii dobânzii de politică mone