Moştenitorii familiilor nobiliare ungureşti Banffy, Bethlen şi Kemeny se judecă de cinci ani cu autorităţile române pentru retrocedarea a 130.000 de hectare de pădure din Munţii Gurghiu şi Călimani, adică 80% din fondul forestier al judeţului Mureş.
„Eu reprezint familia Bethlen şi am reuşit să câştigăm deja un proces la 25 mai 2008, prin care clientului meu i se retrocedează, prin hotărâre irevocabilă şi executorie, 9.300 de hectare de pădure pe Valea Mureşului. De doi ani, Comisia judeţeană de fond funciar Mureş nu reuşeşte să-i pună în posesie", a declarat Rosza Joszef, avocatul familiei Bethlen.
Prefectura Mureş a atacat hotărârea Tribunalului de repunere în posesie şi vrea să stabilească veridicitatea actelor celor care revendică pădurile. „Cea mai mare parte a suprafeţelor împădurite care sunt revendicate de urmaşii foştilor grofi sunt pe rol la Judecătoria Reghin. Procesul a fost readus din faza de Curte de Apel, spre rejudecare. Suntem decişi să ne apărăm şi să păstrăm aceste păduri", a declarat Marius Paşcan, prefectul judeţului Mureş.
Avocatul familiei Bethlen susţine, însă, că cei pe care îi reprezintă pot dovedi clar că pădurea le aparţine. „Avem cărţi funciare, măsurători topografice, care arată clar pădurea care a aparţinut familiei Bethlen. Cei de la Primăria Răstoliţa n-au putut să arate exact acest lucru.
Ne gândim ca într-o lună să ne adresăm Curţii Europene pentru Drepturile Omului, unde vom cere o despăgubire de circa 10 milioane de euro pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti", a mai precizat avocatul Rosza.