Din 2004, inspectorul de fizică Luminiţa Chicinaş organizează la Cluj festivaluri ale ştiinţei, prin care popularizează fizica, chimia, biologia sau geografia, prin intermediul experimentelor realizate de sute de elevi clujeni.
Ne jucăm cu apa, aerul, lumina, gravitaţia, magneţii, căldura sau cu sunetul. Cam aşa ar suna, la modul cel mai simplu, ideea de a scoate din manual fizica, chimia, biologia, geografia sau alte ştiinţe şi de a le duce în stradă. De ce în stradă? Pentru ca oricine, orice trecător curios de ce se petrece acolo, să aibă acces la ştiinţă, mai exact la experimentele pe care elevii clujeni le fac din 2004 încoace. Atunci a avut loc la Cluj primul festival de „Ştiinţă pe scenă”, care la vremea respectivă era dedicat doar experimentelor de fizică.
Prima ediţie a fost făcută la Şcoala „Ion Creangă“, iar la eveniment au participat 470 de elevi, de la 22 de şcoli. Elevii au realizat atunci peste 600 de proiecte pe care le-au arătat colegilor lor. Între timp, profesorul de fizică Luminiţa Chicinaş a aflat că şi în alte ţări au loc astfel de evenimente, de popularizare a ştiinţelor, însă la ei experimentele erau făcute în locuri publice, pentru a avea acces cât mai multă lume la ele. Aşa se face că, în 2005, la Cluj, a avut loc primul festival e ştiinţe...în aer liber, în Parcul Central al oraşului, unde are loc, de atunci, în fiecare an. Dacă în 2006 festivalul a fost dedicat fizicii, în 2008 experimentele au avut ca tematică Pământul, iar în 2009, tema a fost astronomia. Anul acesta, elevii clujeni pot fi văzuţi în Parcul Mare în 5 iunie, la cea de-a 7-a ediţie a festivalului.
Pentru prima dată, anul acesta participă cu experimente şi elevi din clasele I-IV. „Ideea e aceea a unei expoziţii cu proiecte practice, funcţionale”, explică Luminiţa Chicinaş. În plus, aceste experimente ale copiilor vor fi jurizate, iar cele mai bune