Un grup de tineri a avut iniţiativa transformării vechiului tronson de cale ferate îngustă în obiectiv turistic. În numai câteva zile, hunedorenii au strâns sute de semnături pe o petiţie în care cer Ministerului Turismului să se implice în proiectul mocăniţei.
Deşi traseul de 13 kilometri pe care vagoanele mocăniţiei circulau pe distanţa dintre Castelul Corvinilor şi „Ţinutul Pădurenilor” a ajuns istorie, un grup de tineri din Hunedoara se încăpăţânează să nu renunţe la ceea ce ar fi putut fi una dintre cele mai importante atracţii turistice ale zonei. Hunedorenii au lansat zilele trecute o petiţie pe internet destinată Ministerului Turismului.
CITEŞTE ALTE DETALII DESPRE ISTORIA ARUNCATĂ LA COŞUL DE GUNOI
Ultimele zile ale mocăniţei de la Hunedoara
„Reconstrucţia traseului mocăniţei de la Hunedoara de la fosta gară mică şi până la satul Govăjdia, unde a funcţionat cel mai vechi furnal din Europa, ar aduce beneficii şi turişti în zona Hunedoarei”, se arată în petiţia semnată, în numai câteva zile de la publicarea ei, de aproximativ 600 de cititori.
Mulţi dintre semnatarii documentului au ţinut să transmită mesaje autorităţilor locale. „Am prins acele vremuri când părinţii ne duceau la aer curat şi iarbă verde la Govâjdia. Ce bucurie era pentru noi, ca puşti, când vagoanele treceau prin tuneluri sau pe poduri, peste prăpăstiile ce ni se păreau atunci enorme”, scrie Mihaela Sopincean, de 36 de ani, din Hunedoara.
Solicită implicarea primăriei
Dan Bera, unul dintre iniţiatorii demersului, spune că în perioada următoare la Hunedoara va fi format un comitet de iniţiativă pentru refacerea tronsonului mocăniţei. „Vrem ca autorităţile locale sau judeţene să preia terenul pe care a circulat mocăniţa şi să îl reabiliteze cu sprijinul programelor Uniunii Europene”, spune tânărul.
Monica Rada, consiliera primarului Hune