Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului European se va desfăşura la Bucureşti (6-16 mai), la Braşov (13-16 mai), la Iaşi (20-23 mai), la Târgu-Mureş (21-23 mai) şi la Timişoara (27-30 mai). Coproducţia „Panglica albă“, premiată cu Palme d’Or la Cannes, în 2009, va deschide festivalul în Capitală mâine, la ora 19.30, la CinemaPro.
VIDEO Două filme româneşti, selecţionate la Cannes
Actuala ediţie, anunţată mai bogată ca niciodată, propune publicului 56 de filme „de tot felul" şi o retrospectivă de opt dintre cele mai apreciate proiecţii ale festivalului, din anii trecuţi, cuprinse în colecţia „Vintage".
Vor putea fi văzute la Bucureşti (Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român - Muzeul Ţăranului Român), la Braşov (Centrul Cultural Reduta), la Iaşi (Casa de Cultură a Municipiului), la Târgu-Mureş (Casa de Cultură a Studenţilor) şi la Timişoara (Cinema Studio -Eurimages) pelicule din Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Rusia, România, Spania. Pentru prima oară s-au alăturat evenimentului două ţări: Israel şi Serbia.
„Panglica albă", în deschidere
Unul dintre cele mai aşteptate filme ale festivalului este „Panglica albă" („Das weisse Band"), de Michael Haneke. Regizorul a declarat într-un interviu că povestea este spusă de la distanţă, cu detaşare şi cu o oarecare incertitudine cu privire la autenticitatea evenimentelor, pe care naratorul o introduce în mintea spectatorului încă de la început.
Radu Jude, ambasadorul onorific al festivalului, a spus despre „Panglica albă" că este „o capodoperă cinematografică".
Filmată în alb-negru pentru a reda autenticitatea perioadei istorice (anii 1913/1914), pelicula vorbeşte despre abuz, despre putere, despre răbufnirea celor asupriţi într-o societate germană, care închide ochii de cele mai multe ori în faţa nedreptăţilor înf