Partidul Laburist nu prea s-a sinchisit de renumele Marinei Regale Britanice şi a purces la vinderea mai multor nave de război şi submarine din dotarea sa, imediat după ce a ajuns la putere, în 1997.
Din 134 de nave câte avea Marina Regală în acel an, laburiştii au renunţat la 35 dintre ele, pentru circa 582,6 de milioane de lire sterline (peste 675 milioane de euro), rezultă dintr-o invgestigaţie realizată de cotidianul „Daily Mail".
Operaţiunea fusese însă începută de conservatori, care au încasat de la Filipine 7,5 milioane de lire sterline (aproape 9,7 milioane de euro) pentru trei nave, în ianuarie 1997. Ultimele două „bucăţi" au fost oferite gratuit Lituaniei, în noiembrie 2009.
Atunci, ministrul Apărării a refuzat să explice gestul, precizând doar că tranzacţia a fost „sensibilă din punct de vedere financiar". Un scandal şi mai mare s-a iscat în jurul fregatelor HMS London şi HMS Conventry vândute României în 2002. Din cele 116 milioane de lire sterline (134,4 milioane de euro) încasate, doar 200.000 de lire (230.000 de euro) au revenit Marinei, restul ajungând în buzunarele grupului britanic de armament BAE Systems pentru a le recondiţiona.
Surse apropiate ministrului Apărării, Bob Ainsworth, au declarat că vânzarea acestor nave este "o modalitate de a construi relaţii diplomatice cu alte naţiuni". Criticii amintesc însă că Marea Britanie ar trebuie să aibă forţe navale pe măsură, dacă vrea să joace un rol important în lume.