Safta: Criza din Grecia şi rezultatele economice slabe înregistrate în zona euro au condus la deprecierea monedei europene
''Evoluţia leului reflectă prioritar starea economiei care este încă extrem de slabă''
Criza din Grecia şi rezultatele economice slabe înregistrate în zona euro au condus la deprecierea monedei europene. În aceste condiţii, euro a scăzut puternic comparativ cu majoritatea monedelor lumii. Rubla a înregistrat cea mai puternică apreciere în raport cu euro, iar cele mai slabe aprecieri faţă de moneda europeană au fost înregistrate de forint, lira sterlină şi leul. "De la începutul anului şi până în prezent, moneda europeană s-a depreciat puternic comparativ cu majoritatea monedelor lumii, atât din cauza crizei din Grecia, cât şi ca urmare a rezultatelor economice slabe înregistrate de zona euro, precum şi de Uniunea Europeană în ansamblul său. În raport cu euro, în primele patru luni ale anului, cele mai mari aprecieri le-au marcat - în ordine - rubla, lira turcească şi, respectiv, dolarul american. Evoluţiile acestor monede au fost susţinute şi de performanţele bune obţinute de economiile respective, aşa încât acestea au câştigat nu numai din "autogolul" monedei euro, cât şi din "golurile" marcate de propriile economii, prin propriile eforturi. La polul opus se află forintul, lira sterlină şi leul, cu cele mai slabe aprecieri faţă de euro", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, într-un comunicat.
''În 2010, leul s-a apreciat faţă de euro cu 2,57%''
În ceea ce priveşte cele mai slabe aprecieri faţă de euro, leul ocupă poziţia a treia.
În 2010, leul s-a apreciat faţă de euro cu 2,57%, fiind tranzacţionat pe platforma X-Trade Brokers cu 4,2258 lei pentru 1 euro la începutul lunii ianuarie şi, respectiv, cu 4,1169 lei pentru 1 euro la sfârşitul lui aprilie.