Circa 150 de ţări semnatare ale Tratatului de Neproliferare Nucleară şi-au trimis reprezentanţii la New York, pentru a discuta, până pe 28 mai, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, despre modul în care sunt respectate angajamentele respective. Deschizând lucrările Conferinţei, secretarul general al ONU, Ban Ki Moon a lansat un apel pentru eliminarea totală a armelor nucleare. Obiectiv utopic, aprobat în principiu de toată lumea, imposibil de aplicat, însă.
Circa 150 de ţări semnatare ale Tratatului de neproliferare a armelor nucleare şi-au trimis reprezentanţii la New York, pentru a discuta, până pe 28 mai, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, despre modul în care sunt respectate angajamentele respective.
Deschizând lucrările Conferinţei, secretarul general al ONU, Ban Ki Moon a lansat un apel pentru eliminarea totală a armelor nucleare. Obiectiv utopic, aprobat în principiu de toată lumea, imposibil de aplicat, însă, atâta timp cât unele ţări, începând cu Franţa îşi bazează întreaga strategie de apărare pe disuasiunea nucleară.
Acest tip de reuniune se ţine o dată la cinci ani şi este destinată, de asemenea, să propună noi mecanisme în vederea asigurării păcii nucleare pe planetă.
Gesturile spectaculoase nu lipsesc în acest context, cum ar fi decizia Statelor Unite de a-şi da publicităţii compoziţia arsenalului lor nuclear. Oricum se ştia însă că americanii dispun de nouă mii de arme nucleare, dintre care cinci mii gata de utilizare.
Actuala reuniune de la New York riscă să fie însă din nou marcată de vechiul dialog de surzi dintre occidentali şi Iran. Până acum, absolut nici un argument nu i-a determinat pe iranieni să renunţe la programul lor nuclear, în ciuda mai multor serii de sancţiuni decretate împotriva lor.
Regimul de la Teheran consideră că în lumea de astăzi numai ţările care dispun de bomba atomică sunt respecta