Peste o sută de brăileni au învăţat deja drumul spre Centrul de Mediere deschis la noi de mai bine de un an. Vreţi să divorţaţi sau pur şi simplu aveţi un conflict şi vreţi să daţi pe cineva în judecată, dar vă temeţi de costuri sau de timpul pierdut în instanţă? Acum există o metodă mult mai simplă: mediatorii.
Din iunie 2009, pe str. Şcolilor nr. 44, bl. A, sc 3, parter se află Centrul de Mediere Brăila, care numără 43 de mediatori, din care 25 sunt autorizaţi. Ei vă rezolvă problemele în doar câteva zile, şi nu în ani întregi, cât poate dura un proces.
Medierea reprezintă o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator.
"În opinia mea, cel mai important avantaj este durata foarte redusă în timp pentru soluţionarea unui litigiu, de aproximativ două săptămâni. Apoi, costurile sunt reduse, între 100 şi 500 de lei, în raport cu cele din justiţia clasică. Un alt beneficiu este confidenţialitatea", punctează Antonio Iordan, avocat şi preşedinte al Centrului.
Nu există învins şi învingător
Până în prezent, au ales medierea aproximativ o sută de brăileni.
"Majoritatea cererilor de mediere sunt centrate pe divorţuri sau recuperări de creanţe. De asemenea, am avut foarte multe asociaţii de propietari care şi-au chemat rău platnicii la mediere", spune Ioana Vişan, managerul Centrului de Mediere Brăila.
Persoanele fizice sau persoanele juridice pot recurge la mediere inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor, convenind să soluţioneze pe această cale orice conflict civil, penal, comercial sau de familie.
„Un aspect foarte important al medierii se referă la faptul că oamenii care vin să-şi rezolve o dispută la mediator îşi găsesc singuri soluţiile de stingere a conflictului. Bineînţeles, cu ajutorul mediatorului care