Românii care, din postura de studenţi, vor să obţină drept de muncă în Marea Britanie trebuie să verifice înainte colegiile la care aleg să se înscrie, pentru a nu fi păcăliţi. Sursa: REUTERS
Atraşi de posibilitatea de a obţine drept de muncă în Marea Britanie - în ciuda restricţiilor impuse după integrarea în UE - mii de români au căzut în capcana soluţiei facile oferite de înscrierea la un colegiu din Regatul Unit.
Concret, aceştia au plătit şi câte 1.000-1.300 de lire sterline pentru a studia un an la colegii ce pregătesc specialişti în asistenţa persoanelor în vârstă sau în domeniul hotelurilor şi restaurantelor. Totul sub garanţia că vor primi drept de muncă permanent după cele 12 luni de studiu.
În realitate însă, cei care au ales acest „subterfugiu” au avut de înfruntat un adevărat coşmar, din cauza „dependenţei faţă de colegiul la care erau înscrişi”, susţin reprezentanţii EURES (European Employment Service) România. Adică, fie au fost nevoiţi să accepte „condiţii oneroase de muncă şi cazare”, fie colegiile s-au desfiinţat şi oamenii au rămas pe drumuri.
Filieră românească în Anglia
„Am primit o informare de la Ambasada României în Marea Britanie. Diplomaţii fuseseră atenţionaţi de autorităţile engleze că se formase deja o filieră prin care românii ajungeau în Regatul Unit ca studenţi, pentru a obţine ulterior drept de muncă. Aceşti oameni plăteau o taxă ca să studieze la o serie de colegii care ar fi trebuit să le garanteze dreptul de student (cardul galben) şi de practică. După 12 luni de muncă sub formă de practică, oamenii urmau să intre în posesia cardului albastru, adică acces liber pe piaţa muncii. Acest lucru nu s-a mai întâmplat însă”, au explicat reprezentanţi ai EURES. Drept urmare, le recomandă „temerarilor” să verifice înainte colegiul dorit în Registrul britanic al instituţiilor acreditat