Astmul este o boală cronică (pe termen lung) care produce inflamaţia şi îngustarea căilor aeriene. Inflamaţia este prezentă permanent, chiar şi atunci când pacientul nu prezintă aparent nici un simptom. În lipsa unui tratament corect, astmul se agravează şi duce la apariţia crizelor astmatice sau la exacerbări. Dacă este tratată corespunzător, boala poate fi controlată: pacienţii pot avea perioade mai lungi fără să aibă simptome sau crize de astm.
Tratamentul corect asigură depăşirea rapidă, cu consecinţe reduse a crizelor. De asemenea, vă ajută să reduceţi riscul apariţiei crizelor în viitor. Episoadele astmatice severe trebuie tratate în sistem de urgenţă, cât mai repede posibil. Astmul este o boală cu evoluţie variabilă în timp. O persoană care suferă de astm nu se simte la fel în fiecare zi: are zile bune şi zile mai puţin bune, uneori chiar perioade mai lungi. Pacienţii se pot bucura de perioade cât mai lungi fără să aibă simptome sau crize de astm. Dar pentru aceasta este foarte importantă respectarea medicaţiei.
MEDICAŢIA
În astm se administrează medicaţia de control şi medicaţia de urgenţă. Zilnic, trebuie luată medicaţia de control pentru a evita crizele. Când apar simptome astmatice, se impune medicaţia de urgenţă, care relaxează muşchii din pereţii căilor aeriene. Acestea se dilată şi uşurează respiraţia. Atenţie, dacă medicaţia de urgenţă se impune zilnic înseamnă că medicaţia de control este depăşită şi trebuie să consultaţi medicul pentru revizuirea schemei terapeutice!
Ţineţi seama de acest sfat pentru a nu face parte din cei aproximativ 57% din pacienţii cu astm care nu fac controlul anual la medicul specialist. Cel mai frecvent, medicaţia antiastmatică se administrează cu ajutorul unor dispozitive inhalatorii. Există şi medicamente sub formă de tablete. În prezent, sunt mai multe tipuri de dispozitive in