Laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglit a afirmat astăzi că moneda euro ar putea fi desfiinţată dacă UE nu reuşeşte să-şi rezolve problemele instituţionale fundamentale, în contextul crizei din Grecia.
"Condiţiile impuse par excesiv de severe pentru Spania (Grecia n.r.) şi sunt contraproductive pentru a împiedica extinderea problemelor", a afirmat Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia din New York, în cadrul unui interviu acordat postului BBC Radio 4.
El a apreciat că ajutorul financiar pregătit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru Grecia, împreună cu măsuri de austeritate foarte severe, nu a redus apetitul speculatorilor de a miza pe deprecierea monedei europene.
Analiştii văd Spania ca fiind următorul stat din zona euro care se va confrunta cu aceleaşi dificultăţi ca Grecia.
"Când se va vedea până în ce punct a fost dificil pentru Europa să adopte o poziţie comună pentru ajutorarea uneia dintre cele mai mici ţări, se va înţelege că, dacă o ţară mai mare are dificultăţi, este probabil ca Europa să aibă şi mai mari dificultăţi să ajungă la o înţelegere", a adăugat el.
Pachetul de împrumuturi de urgenţă, în valoare de 110 miliarde de euro, pregătit pentru Grecia, ar putea reduce presiunile speculative împotriva statului elen pentru o perioadă, dar pe termen lung cred că vor avea un efect contrar.
Întrebat dacă această situaţie poate reprezenta sfârşitul euro, Stiglitz a afirmat: "Este poate sfârşitul euro... Dacă Uniunea Europeană nu-şi rezolvă problemele instituţionale fundamentale, viitorul euro poate fi foarte scurt", a adăugat economistul.
Stiglitz, în vârstă de 66 de ani, este profesor la Universitatea Columbia din New York şi a fost consilier economic al preşedintelui Bill Clinton, fiind laureat al Premiului Nobel în 2001, alături de George Akerlof