Muzeul de Artă şi Istorie a Iudaismului din Paris prezintă până pe 18 iulie o expoziţie "sonoră" intitulată "Radical Jewish Culture" după numele mişcării muzicale new-yorkeze lansată în anii 90.Ce înseamnă muzica evreiască? Ce raport există între muzica tradiţională klezmer şi ceea ce s-a născut la mii de kilometri de acolo, în centrul artistic al New Yorkului? Intrebările la expoziţia de la Paris încearcă să răspundă prezentând o bogată documentaţie sonoră, transmite Vasile Damian.
Muzeul de artă şi istorie a iudaismului din Paris prezintă până pe 18 iulie o expoziţie "sonoră" intitulată "Radical Jewish Culture" după numele mişcării muzicale new-yorkeze lansată în anii 90.
"Muzica radicală evreiească" , în sensul artistic al cuvântului, se poate auzi la Paris! Mişcarea muzicalà "Radical Jewish Culture" a luat însă naştere de partea cealaltă a Atlanticului, mai exact la New York.
Incă de la sfârşitul războiului, megalopola americană s-a transformat într-un laborator permament al avangardiştilor esteţi: Mark Rothko, Jack Kerouac, Andy Warhol. Multe din creaţiile care au revoluţionat arta ultimilor 60 de ani au încolţit în partea sudică a Manhattanului.
O scenă multipolară s-a creat acolo, marcată de un eclectism profund şi o tendinţă spre luările de poziţie radicale. În aces context ia naştere în anii 90 o generaţie de muzicieni al cărei mesaj e pe cât de simplu pe atât de explicit: compozitori şi interpreţi de jazz, rock, punk sau klezmer vor să se facă auziţi ca evrei.
În 1992 se oficializează această nouă mişcare, nu însă la New York ci la München unde celebrul saxofonist John Zorn este invitat să facă toată programarea şi pune în scenă cu această ocazie concertul fondator intitulat "Kristallnacht" în memoria "Nopţii de cristal" din 9 noiembrie 1938 când naziştii au comis pogromuri antievreişti.
Ce înseamnă muzica evreiască? Ce ra