Salariile adjunctilor din companiile de stat sunt mai mari decat cele incasate de directorii generali care sunt plafonati inca de anul trecut la nivelul unui secretar de stat. Potrivit datelor disponibile, sunt unele cazuri in care unii directori ajung sa castige de doua ori mai mult decat directorul general.
"Este o situatie generala, in toate companiile de stat, nu numai in cadrul celor subordonate Ministerului Economiei. Este un lucru anormal. Masura plafonarii salariilor i-a vizat doar pe directorii generali, dar pe ceilalti nu i-a atins. Ideea pe viitor nu este sa continuam cu scaderea salariilor si la celelalte niveluri de management, ci sa aducem nivelul de salarizare al directorului general la nivelul corect. Am inteles, a fost o situatie de criza, dar valoarea omului trebuie remunerata in bani. Deja avem multi directori care se gandesc sa plece din aceasta cauza", spune Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei.
Desi exista aceste diferente intre salariile brute ale directorilor generali fata de cele incasate de ceilalti directori, sefii companiilor de stat mai beneficiaza de anumite sume prin intermediul contractelor de mandat. Aceste contracte, care sunt semnate intre directorii generali si actionarii companiei, se platesc doar in contextul in care directorii indeplinesc anumite criterii de performanta. Aceste criterii nu au fost facute publice pentru fiecare companie.
Potrivit bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate ale companiilor subordonate Ministerului Economiei, sumele din contractele de mandat au fost plafonate si ele anul acesta la 87.000 de lei (circa 20.700 de euro), in contextul in care la inceput de an propunerile vizau acordarea unor sume chiar si de trei ori mai mari.
In acest context, directorii generali ai unor companii care variaza atat din punctul de vedere al angajatilor, cat si al afacerilor au