Medicul Cătălin Haiduc, de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti, explică viitoarelor mămici dacă banalul vopsit al părului le poate afecta sarcina, aşa cum se tem multe gravide.
Sarcina presupune anumite sacrificii pe care o femeie le face pentru a-şi proteja copilaşul pe care îl poartă în pântece: nu mănâncă decât anumite alimente, nu bea sucuri acidulate sau alcool şi, mai ales, evită orice contact cu substanţele chimice. Multe dintre viitoarele mămici cad însă în extremă şi evită chiar să îşi vopsească părul de teamă că acest procedeu ar fi teratogen (poate produce malformaţii fătului). Cu toate acestea, o viitoare mamă nu trebuie, obligatoriu, să renunţe să se mai îngrijească, pentru că, în timpul sarcinii, această schimbare le poate crea o stare de bine.
„Gravida trebuie să evite contactul cu substanţele toxice şi cu produsele sintetice. De aceea, pentru coloratul părului, ele pot apela la vopsele fără amoniac", afirmă medicul Haiduc, specialist obstetrică-ginecologie.
Totuşi, specialiştii sfătuiesc femeile, în general, şi gravidele, în mod special, să folosească mănuşi, astfel încât să nu intre în contact direct cu substanţele chimice. De asemenea, este de preferat ca operaţiunea să se desfăşoare într-un spaţiu bine aerisit, astfel încât expunerea la compuşii chimici să fie minimă.
ALTERNATIVE
O altă variantă indicată femeilor însărcinate pentru coloratul podoabei capilare este vopseaua vegetală. Deşi există o gamă largă de preparate vegetale, citiţi cu atenţie prospectul, pentru că multe dintre aceste vopsele conţin, pe lângă substanţele naturale trecute ca ingrediente, şi unii compuşi chimici obţinuţi prin sinteză (de exemplu, aminofenol, dihidroxibenzen etc.). Henna pură este o excepţie, fiind o vopsea vegetală semipermanentă, considerată foarte sigură. Singurul ma