Istoricul Gheorghe Bodea susţine că doar "U" e adevărata reprezentantă a fotbalului clujean
Ce legătură este între Goga, Blaga şi Universitatea Cluj? Numele autorului de pe copertă. Primul volum din Agora "U" l-a isprăvit în 1982, cînd era un autor interzis, fără drept de publicare. Cu un an înainte, publicase o carte despre măcelul de la Moisei, din 1944, comis de jandarmi maghiari.
"Mi s-a făcut un bine, m-am lecuit de idealurile mele comuniste. Lucram la monografia Goga, Moisei a fost printre altele. Am auzit că s-ar fi vîndut în jur de 250.000 de cărţi despre Moisei în cîteva săptămîni". Fostul "copil de război" nu mai avea drept de semnătură, realiza clandestin reportaje pentru postul regional de radio. Atunci a scris primul volum din Agora "U", anul trecut l-a terminat pe al doilea. "U" are privilegiul să-i fie mărturisită povestea de un istoric veritabil.
- Nu vă tachinau colegii că vă aplecaţi asupra sportului?
- Nu, am făcut şi eu sport. Am jucat volei, fotbal, am fost campion la tenis de masă. Am jucat apoi rugby. Toate făcute la nivelul de a cunoaşte aceste activităţi sportive, iar documentarea o făceam ca şi cu multe alte lucruri. Cînd, ca student, îmi petreceam multe ore la Arhivele Statului, în compania academicianului David Prodan, dînsul m-a învăţat un lucru care m-a marcat toată viaţa. Spunea aşa: "Niciodată să nu priveşti fenomenele istorice cu ochelarii Zeiss de Jena".
- I-aţi urmat sfatul?
- Am încercat. Dacă vrei să ştii ce a fost la 1848, ce gînd ascuns l-a îndemnat pe Avram Iancu să pornească la luptă, trebuie să gîndeşti în acel periplu istoric, nu să porneşti cu ceea ce ştii tu acum despre ce a fost acolo. Al doilea aspect al poveţei lui David Prodan a fost că, dacă vrei să faci istorie modernă şi contemporană, atunci trebuie să priveşti viaţa sub toate aspectele ei. Ce trăim n