Când nu pictează pe sticlă, Mihaela-Elena Dima confecţionează bijuterii din argint, face fotografii sau lucrează la vitralii.
De la doi ani părinţii au văzut în ea un talent care poate continua tradiţia familiei în artă. A început să studieze desenul la Colegiul Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa şi a continuat să se specializeze în facultate, la Universitatea Ovidius din Constanţa, secţia Arte Plastice şi Decorative.
A fost o autodidactă
„La cursuri am învăţat să fac orice legat de arte, mai puţin vitralii. În timpul facultăţii am intrat în atelierul profesorului Ion Tiţoiu şi am văzut mai multe vitralii. L-am întrebat cum se fac, dar nu am înţeles de ce nu a dorit să ne spună şi nici de ce nu am studiat în facultate. Am început să studiez tehnica din cărţi şi de pe Internet, după care am început să experimentez prin casă“, spune Mihaela.
Cum iau viaţă vitraliile
Primul vitraliu pe care l-a realizat artista a fost experimentat pe o lustră din camera ei, în urmă cu şapte ani. Şi-a exersat tehnica pe pahare, apoi pe geamul din camera ei.
„Tehnica este migăloasă, dar frumoasă. Întâi degresez geamul, apoi fac desenul din culori vii, adesea peisaje, de cele mai multe ori din imaginaţie, direct pe sticlă. Apoi, cu o pastă tip plumb de diferite nuanţe trasez linii. Las la uscat, după care aplic culoarea specială de sticlă şi pun vitraliul în cuptor, timp de cinci - zece minute, pentru rezistenţă“, explică ea. Lucrează la un vitraliu format A4 mai bine de o oră.
Face bijuterii
Când nu face vitralii, Mihaela-Elena Dima confecţionează bijuterii. A început în urmă cu trei ani, după ce i-a atras atenţia o expoziţie de bijuterii. „Le-am întrebat pe cele care au expus cum le fac, de unde iau materiale, însă au refuzat să vorbească. Le-a fost teamă că le fur meseria, dar am învăţat singură“, se mândreşte ea.
Pri