Opt judecători din Completul 9 al instanţei supreme susţin că săvârşirea unei infracţiuni, chiar şi de o gravitate deosebită, nu constituie, prin ea însăşi, temei pentru privarea de libertate
Oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu, dar şi judecătorul Florin Costiniu, pot fi cercetaţi în libertate pentru că au o poziţie socială foarte bună, nu prezintă pericol social, în favoarea fostului magistrat pledând chiar profesia pe care a exercitat-o până în momentul arestării. Acestea sunt motivele invocate de opt dintre cei nouă judecători ai instanţei supreme care au format Completul de 9 judecători care i-a eliberat pe cei trei inculpaţi din arestul preventiv.
Astfel, notează judecătorii în motivare, "comiterea de infracţiuni, chiar de o gravitate deosebită, reflectată de exemplu prin natura şi cuantumul sancţiunii, nu constituie, prin ea însăşi, temei pentru privarea de libertate a învinuitului sau inculpatului în forma detenţiei preventive. De asemenea, tendinţa de nerespectare a ordinii de drept caracterizează orice persoană care comite o faptă din sfera ilicitului penal în calitate de autor, instigator sau complice".
De cealaltă parte, al nouălea judecător din complet, Vasile Alixandri, cel care a decis menţinerea în arest a celor trei, susţine, citat de NewsIn, că tocmai statutul lor social, în special calitatea de judecător a lui Costiniu, produce un efect negativ asupra încrederii sociale în capacitatea de reacţie a autorităţilor faţă de astfel de fapte.
Geoană, martor în cazul Voicu
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat ieri că a fost invitat la DNA, deoarece numele său apare în stenogramele din cazul Voicu, fapt normal "în condiţiile în care eşti preşedintele PSD", şi crede că lucrurile "s-au clarificat".
"Am fost invitat telefonic, pentru a depune o mărturie, în calitate de martor, cu privire la d