În urmă cu douăzeci de ani, în cadrul Ministerului Economiei Naţionale s-a înfiinţat un departament care urma să coordoneze strategia de trecere la economia de piaţă. În fruntea acestuia a fost numit Adrian Severin, secretar de stat în ministerul respectiv, şi un membru activ al CPUN.
Echipa condusă de Severin era compusă dintr-un număr mic de persoane, care includea funcţionari din Ministerul Economiei Naţionale şi celelalte ministere economice ale Guvernului, precum şi specialişti din institutele de cercetări economice şi învăţământul superior.
Scopul principal al echipei era să studieze modalităţile în care se putea simplifica şi accelera formarea şi dezvoltarea unităţilor de industrie mică şi a serviciilor pe bază de liberă iniţiativă. Printre obiectivele pe termen scurt se număra acţiunea de atragere a capitalului străin, inclusiv de la românii stabiliţi în alte ţări.
Problematica formării managerilor pentru economia privată se număra şi ea printre nevoile urgente ale României anului 1990. Nu în ultimul rând, specialiştii Guvernului trebuiau să elaboreze măsuri pentru pregătirea sectorului public al economiei, astfel încât acesta să fie organizat pe principii comerciale, şi nu de plan.Adrian Severin, şeful echipei guvernamentale, a relatat într-un interviu pentru ziarul Adevărul care erau principalele probleme ale tranziţiei spre economia de piaţă: "Statutarea dreptului egal la existenţă a diferitelor forme de proprietate, în condiţiile creşterii în continuare a celei private, până când aceasta va fi preponderentă; asigurarea autonomiei agenţilor economici; funcţionarea întregii economii pe baza liberei iniţiative a agenţilor economici şi a concurenţei libere între aceştia. Pentru aceasta se va acorda atenţie atragerii capitalurilor autohtone şi străine, creării şi funcţionării instituţiilor corespunzătoar