Guvernul şi misiunea FMI discută mai multe variante, inclusiv poesibile majorări de taxe, dar nu există o propunere privind creşterea TVA de la 19% la 25%, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.
În cadrul negocierilor purtate cu oficialii români, echipa Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar fi cerut majorarea cotei unice de impozitare de la 16 la 20%, în vreme ce TVA ar putea urca la 25%, de la 19%.
"Se discută mai multe variante. S-au discutat şi ieri şi alaltăieri", a afirmat Vlădescu întrebat dacă FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%.
El a negat însă că ar fi fost propusă creşterea TVA de la 19% la 25%. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a reitereat, marţi, că Guvernul încearcă să nu modifice nivelul actual al taxelor, precizând că Executivul are mai multe variante pentru negocierile cu FMI, dar care nu corespund cu cele vehiculate în ultima vreme în presă.
"Sunt tot felul de variante. Aud şi eu de la televizor. Avem şi noi variantele noastre, care nu corespund cu ce se vede la televizor. (...) Am spus că încercăm să nu modificăm taxele", a afirmat Vlădescu.
Majorarea taxelor ar înrăutăţi situaţia economiei, care se află încă în recesiune, soluţia pentru reducerea deficitului fiind diminuarea cheltuielilor sociale şi curente şi alocarea de bani pentru investiţii, spunea, de curând, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
TVA în celelalte state membre
Totuşi, în cazul în care majorarea TVA la 25% ar deveni realitate, România ar fi şara cu cea mai mare Taxă pe Valoare Adăugată din Uniunea Europeană, alături de Suedia şi Ungaria.
Cu un TVa de 17,5%, Marea Britanie este ţara cu cea mai mică valoare a acestei taxe, urmată de Slovacia, Olanda şi Germania cu 19%.
Este demn de remarcat faptul că Grecia are o Taxă pe Valoare Adăugată de 21%, iar în cadrul negocier