Hameiul este cultivat ca principal adaus în procesul de fabricare a berii. Tocmai de aceea i se mai spune şi iarba berii. Însă hameiul este utilizat şi cu scop medical. În acest sens, este administrat frecvent în insomnii şi pentru calmarea stărilor de agitaţie. Atenţie! „Se administrează cu precauţie.
O cantitate prea mare provoacă apariţia halucinaţiilor", atrage atenţia Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med. Astfel, ceaiul sau tinctura se administrează o săptămână, după care se face o pauză de două-trei zile.
Pe locul doi în topul afecţiunilor care pot fi tratate cu hamei se află durerile articulare reumatice. Tot hameiul combate durerile gutei.
DUPĂ MESE COPIOASE
Specialistul nostru recomandă hameiul pentru efectul calmant pe care îl are pentru digestie.
După o masă copioasă, 100 ml ceai de hamei asigură o bună digestie. Totodată, ceaiul ajută şi la reducerea senzaţiei de balonare. Puteţi să îndulciţi ceaiul cu puţină miere. Specialistul nostru atrage din nou atenţia că această plantă stimulează pofta de mâncare. Aşadar, hameiul nu se recomandă persoanelor care au probleme cu kilogramele în plus.
CUM SE ADMINISTREAZĂ?
De la hamei se folosesc în special conurile. Acestea se prepară sub formă de:
Ceai - Se adaugă o lingură conuri de hamei în 300 ml de apă clocotită. Se infuzează un minut şi se bea o cană seara pentru un somn odihnitor. Pentru celelalte afecţiuni se pot consuma până la trei căni pe zi.
Tinctură - Poate fi procurată de la magazinele de specialitate. Se administrează de la 25 până la 75 de picături pe zi. Pentru insomnie, specialistul nostru recomandă administrarea a 25 de picături seara. În afecţiunile dureroase se administrează câte 25 de picături de trei ori pe zi.
Pulbere z