Uleiul de masline, consumat cu regularitate, tine colonul sanatos, micsorand riscul instalarii colitei ulcerative, arata un studiu recent.
Colita ulcerativa este o boala inflmatorie a colonului, ce produce ulceratii la nivelului intestinului gros, caracterizata prin dureri abdominale, diaree si pierderea in greutate, relateaza HealthDay.
In cadrul unui studiu realizat in Marea Britanie s-a aratat ca persoanele care includ in mod frecvent uleiul de masline in alimentatie nu risca sa se aleaga cu aceasta boala.
Acidul oleic, un acid gras monosaturat, este continut de uleiul de masline uleiul de arahide, uleiul din samburi de struguri, unt si unele tipuei de margarina.
In cadrul studiului realizat de University of East Anglia's School of Medicine au fost recrutati 25.000 de subiecti cu varsta cuprinsa intre 40 si 65 de ani, niciunul neavand la demararea cercetarii colita ulcerativa. La cativa ani distanta, 22 dintre ei fusesera diagnosticati cu aceasta boala.
In urma monitorizarii alimentatiei tuturor voluntarilor s-a descoperit nu numai ca cei care se imbolnavisera nu consumau ulei de masline, dar ca cei care il foloseau frecvent aveau o protectie cu 90% mai mare in fata bolii.
Specialistii estimeaza ca aproximativ o jumatate dintre cazurile de colita ulcerativa ar putea fi prevenite daca mai mult acid oleic ar fi inclus in alimentatie. Tot ei sunt de parere ca doua - trei linguri de ulei de masline pe zi ar trebui sa protejeze de bolile colonului.
Uleiul de masline, consumat cu regularitate, tine colonul sanatos, micsorand riscul instalarii colitei ulcerative, arata un studiu recent.
Colita ulcerativa este o boala inflmatorie a colonului, ce produce ulceratii la nivelului intestinului gros, caracterizata prin dureri abdominale, diaree si pierderea in greutate, relatea