Zeci de tineri români îşi petrec două săptămâni din an la şcoli internaţionale, unde învaţă o limbă străină şi cunosc elevi din toată lumea.
1 /.
Ruşii sunt, în realitate, mult mai simpatici şi mai prietenoşi faţă de cum apar în poveştile bunicilor, germanii nu sunt la fel de reci cum se spune şi, cel mai important - se poate face şcoală şi fără să stea cineva cu biciul pe elevi.
Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le învaţă tinerii care cedează două săptămâni din vacanţa lor într-un scop educaţional - să descopere alte locuri, să înveţe o limbă străină şi să cunoască tineri din toată lumea.
„Profesorii erau prietenoşi şi aveam lecţii atractive”
Ioana Maria Balaji are 15 ani, e în clasa a IX-a şi vorbeşte engleza la perfecţie, deşi ea singură s-ar nota cu 9. Are chiar un accent tipic englezesc pe care, spune ea, l-a „furat” în cele două săptămâni pe care le-a petrecut vara trecută la Colegiul „St. Lawrence” din Ramsgate.
Au fascinat-o atracţiile Londrei şi, nu în ultimul rând, profesorii, care i-au arătat că ora de studiu poate fi uneori la fel de plăcută ca activităţile extraşcolare.
„După ce termin liceul, vreau să plec în Anglia, să cânt sau să studiez teatrul. Îmi place mult sistemul de învăţământ de la ei, mai ales după ce am văzut cum se poartă profesorii cu elevii. Poţi să înveţi de plăcere, fără pedepse şi ameninţări”, povesteşte tânăra care învaţă acum la un liceu din Otopeni.
Şi dacă, aici, cursurile se transformă uneori într-un adevărat haos, la colegiile din Marea Britanie chiar şi cei mai neastâmpăraţi erau convinşi să se implice la ore. Atunci când unii refuzau să se implice, profesorii găseau diverse metode de stimulare - cântau, dansau, făceau o pauză, găseau diverse jocuri pentru a face ora mai atractivă.
Micii terorişti: francezii şi italienii