In ciuda planului european de salvare a Greciei, anumiti observatori se tem ca urmeaza randul Portugaliei, Spaniei, Irlandei sau chiar Marii Britanii, si avertizeaza ca acest gen de criza este contagios, din cauza efectului de bulgare de zapada, scrie Le Figaro.
"Investitorii raman nervosi, in special din cauza temerii legate de propagarea crizei dincolo de granitele Greciei", explica, la sfarsitul saptamanii trecute, Barclays Capital. "Retrogradarea cvasi-simultana a ratingurilor Spaniei si Portugaliei de catre Standard & Poor's a subliniat dar si amplificat anxietatea pietelor, care se tem ca Grecia ar putea sa nu fie ultimul stat european care s-ar putea scufunda", se arata in analiza Barclays Capital.
Aceeasi temere a fost exprimata miercuri dimineata de ministrul finlandez al Finantelor, care a afirmat, citat de Reuters, ca exista inca riscul ca problemele financiare ale Greciei sa se raspandeasca in Spania sau Portugalia.
"Economiile noastre sunt atat de interconectate incat riscul ca problemele sa se raspandeasca de la o tara la alta este foarte mare", a precizat ministrul Jyrki Katainen, intr-un interviu acordat MTV3.
Mecanismul de contagiune este aproape imparabil. "Este vorba de un dublu efect de bulgare de zapada: sistemul bancar este de acum expus, in special din cauza fugii de capital", in conditiile in care anumite institutii financiare detin o cantitate mare de obligatiuni grecesti, spune Valerie Plagnol, analist la CM-CIC.
Criza asiatica si America Latina
"Criza se raspandeste astfel la alte tari", continua Valerie Plagnol, in conditiile in care pietele incep sa-si puna intrebari: daca Grecia nu isi poate sustine datoria, atunci pentru ce motiv Portugalia nu s-ar confrunta cu aceleasi probleme? Acest fenomen nu este nou. El a fost observat la sfarsitul deceniului '90 in timpul crizei asiatice, ca