Pe tăcute, naţionala feminină de gimnastică a României a mai câştigat un aur: cel continental la bârnă, prin Amelia Racea. Notă celor care au tot botezat-o zilele ăstea: Racea, nici Răcea, nici Râcea!
Campionatul European de la Birmingham a prins România cu două debutante într-o competiţie majoră a senioarelor: deja menţionata campioană Amelia Racea şi Raluca Haidu. Cu vedeta Ana Porgras accidentată (tocmai ce i s-a pus diagnosticul de fisură de peroneu), echipa a obţinut bronzul, în urma unei Rusii revitalizate şi a Marii Britanii, în premieră pe podiumul european într-o competiţie a echipelor.
Tot bronz au mai câştigat Raluca Haidu (bârnă) şi Diana Chelaru (sol). Despre performanţă în condiţii de austeritate crâncenă – un antrenor câştigă cam cât un profesor – am stat de vorbă cu Mariana Bitang, consilier de stat la Cotroceni şi fostă antrenoare la lotul naţional. Vineri – antrenorul coordonator al lotului naţional, Nicolae Forminte.
- Este dificil pentru mine să fac analiza acestui rezultat. Cei mai în măsură să se pronunţe sunt fie colectivul tehnic, fie reprezentanţii federaţiei de specialitate. A fost o surpriză pentru mine echipa Rusiei. Nu neapărat punctajul este relevant, ci mai degrabă acea revenire la ceea ce însemna Rusia în gimnastica feminină cu mai mulţi ani în urmă. Şi, de ce nu, surpriza mare e echipa Marii Britanii. Dar eu sunt convinsă că atât gimnastele, cât şi antrenorii au resursele necesare să revină în cărţi pentru o luptă pentru podiumul mondial, care va fi foarte, foarte dificilă de-acum înainte.
- N-a fost prea riscant să se mizeze pe Ana Porgras în finala pe echipe, atât timp cât ea acuza dureri la gleznă?
- Nu, atâta vreme cât accidentul nu este extrem de serios. Nu ştiu la momentul acesta (marţi, 4 mai, n.r.) care este diagnosticul. Dar vreau să vă spun că probleme de sănătate nu are doar echipa Români