Redefinit, clubul craiovean a lansat, la Leipzig, unul dintre cele mai mari proiecte culturale ale României în afară, expoziţia „Romanian Cultural Resolution”. Sursa: WWW.SPINNEREI.DE
„Cei care au luat acasă bucăţele din Zidul Berlinului sunt rugaţi respectuos să le returneze pentru reconstruirea acestuia”, este unul dintre mesajele artistului Dan Perjovschi în lucrarea sa „Revolution On/Off”, expusă zilele acestea, prin grija reînfiinţatului Club Electroputere Craiova, în complexul Spinnerei din Leipzig.
Recomandat de „New York Times” ca al zecelea loc de vizitat pentru anul 2010, complexul „Spinnerei“ este o fostă fabrică de bumbac, transformată, începând cu anul 2000, într-un spaţiu destinat galeriilor, fundaţiilor de artă contemporană şi atelierelor de creaţie.
Expoziţia „Romanian Cultural Resolution”, probabil unul dintre cele mai ample proiecte culturale româneşti derulate în ultimii ani în străinătate, propusă de institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin şi Centrul pentru Cultură Contemporană „Club Electroputere” Craiova, este găzduită de „Halle 12“, o încăpere cu o suprafaţă de 900 metri pătraţi, spaţiul cel mai popular din Spinnerei, rezervat organizării show-urilor internaţionale.
„În Occident, majoritatea spaţiilor industriale s-au convertit în spaţii culturale. Am avut un proiect la Essen, unde fostele mine de suprafaţă au fost transformate în spaţii culturale, expoziţii pe pereţi negri. Şi în România există interes pentru asta, dar spaţiile nu s-au putut converti, pentru că noi avem în primul rând interes să facem apartamente de lux sau blocuri zgârie-nori, chestii din care să scoatem profit imediat”, explică Dan Perjovschi. „Sigurul astfel de spaţiu convertit în România este Fabrica de Pensule din Cluj”, adaugă el.
„Cool” din Epoca de Aur
Alături de artişti ca Pavel Brăil