Parlamentul European votează miercuri, 5 mai, asupra unei rezoluţii controversate, care nu recomandă practicarea mineritului cu cianuri. Protecţia resurselor de apă şi a biodiversităţii sunt primele argumente în defavoarea mineritului cu cianuri, după cum se arată în textul rezoluţiei, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Parlamentul European votează miercuri, 5 mai, asupra unei rezoluţii controversate, care nu recomandă practicarea mineritului cu cianuri.
Protecţia resurselor de apă şi a biodiversităţii sunt primele argumente în defavoarea mineritului cu cianuri, după cum se arată în textul rezoluţiei, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
De altfel, Parlamentul cere prin acest text Comisiei Europene ca până la sfârşitul lui 2010 să interzică această practică în Uniunea Europeană.
Rezoluţia vorbeşte despre alternative posibile la acest tip de minerit şi cere Comisiei Europene şi statelor membre să oprească prin bunăvoinţă această practică, până când o legislaţie ce o interzice va intra în vigoare.
În fine, textul mai cere o ameliorare a legislaţiei europene în materie de gestiune a deşeurilor toxice şi de indemnizare şi reconstrucţie ecologică în caz de accident.
Rezoluţia Parlamentului European a fost însă completată cu un amendament adus de deputaţii români din PPE, care cer ca interzicerea mineritului cu cianuri să fie bazată pe studii ştiinţifice de toxicitate.
Ei mai spun că a le cere statelor membre să renunţe la acest tip de minerit s-ar traduce prin închiderea mai multor mine în Europa, ceea ce ar crea o dependenţă de import.
Rezoluţia Parlamentului va fi adoptată fără probleme, dar acest amendament al PDL este controversat.
Oricum, toate acestea nu au putere juridică, ele reprezintă o formă de expresie a Parlamentului European şi o încercare de a exe