Delegaţia FMI şi guvernanţii României au convenvenit în cadrul negocierilor purtate la Ministerul de Finanţe să nu majoreze TVA-ul, deoarece ar există şi în prezent dificutăţi de colectare, la valoarea de 19% a TVA. Pe de altă parte, valoarea cotei unice de impozitare va creşte, cel mai probabil, la 20%.
UPDATE FMI şi-ar putea amâna plecarea din România cu trei zile, până luni, pentru a continua negocierile cu autorităţile române şi în week-end. Premierul Emil Boc are programată joi, de la ora 14.30, o nouă întâlnire cu reprezentanţii FMI. De la ora 17.00, membrii minisunii FMI se vor întâlnii cu Traian Băsescu.
UPDATE Cota unică şi TVA ar putea rămâne nemodificate dacă Guvernul taie drastic cheltuielile şi personalul
Deficitul bugetar ar putea fi ţinut sub 7% din PIB fără majorarea taxelor, prin reduceri drastice de cheltuieli şi personal, prognoza de bază a discuţiilor FMI-Guvern plecând de la o creştere economică zero în acest an şi un deficit de peste 9% din PIB.
"Discuţiile au la bază un scenariu optimist de creştere economică zero şi un deficit de peste 9% din PIB dacă nu sunt adoptate măsuri suplimentare faţă de cele convenite în februarie. Deficitul poate fi ajustat sub 7% din PIB fără o creştere de taxe dacă sunt luate măsuri drastice de scădere a cheltuielilor bugetare şi a personalului din sectorul public", au declarat pentru Mediafax surse participante la negocieri.
UPDATE Concluzia discuţiilor de la Cotroceni: "Este greu de evitat creşterea taxelor. Deja se discută ca despre o fatalitate".Află ce s-a discutat la Cotroceni prinvind posibila majorare atât a TVA-ului, cât şi a taxei unice.
UPDATE: FMI va accepta un deficit mai mare pentru România, potrivit unor surse citate de Reuters
Cu toate că România a negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) reducerea deficitului bugetar de la