Estimări l Economiştii europeni consideră că deficitul bugetar ar putea ajunge la 8% din PIB, mult peste ţinta impusă de FMI, de 5,9%, pentru că economia va creşte mai puţin decât se estimase
Principalele probleme ale României în 2010 vor fi deficitul bugetar mare, scumpirea bunurilor şi serviciilor, alimentată de creşterea accizelor, şi şomajul, care nu va scădea sub 8,5%, conform estimărilor Comisiei Europene, prezentate în prognoza economică de primăvară. România va avea anul acesta un deficit bugetar de 8% din PIB, faţă de 5,9% din PIB - ţinta impusă în acordul cu FMI, dacă nu se iau măsuri suplimentare, fie prin obţinerea de venituri mai mari, fie prin reducerea mai drastică a cheltuielilor. Comisia subliniază că măsurile anunţate de Guvern în bugetul pe anul în curs pentru reducerea deficitului s-ar putea dovedi ineficiente atât pentru că economia nu va mai creşte cu 1,3%, ci doar cu 0,8%, cât şi pentru că veniturile încasate de stat în primele trei luni au fost vizibil sub aşteptări.
La aceste motive se adaugă şi faptul că statul ar putea încasa de la Rompetrol numai jumătate din datoria companiei kazahe către buget, adică 1,2 miliarde de lei în loc de 2,4 miliarde de lei. Statul s-ar putea să încaseze însă şi mai puţin, respectiv doar un sfert din sumă, 600 de milioane de lei, conform declaraţiilor oficialilor Rompetrol. "Negociem cu Guvernul, înţelegem că pentru ei este important să primească banii. Nu vom putea plăti toată datoria fără suport extern", a declarat recent Dimitri Grigoriev, directorul financiar al grupului Rompetrol - controlat integral de compania kazahă KazMunaiGaz -, cu ocazia unui seminar organizat de Ziarul Financiar. El a precizat că una dintre soluţii ar fi restructurarea datoriei pe o perioadă de trei-patru ani.
Comisia Europeană a urcat estimarea privind inflaţia în 2010 de la 3,5% la 4,3%, scumpirile ma