Planul de salvare a Greciei trebuie să aibă succes, în caz contrar alte state europene ar putea suferi aceeaşi soartă, ameninţând viitorul întregii Europe, a avertizat cancelarul german Angela Merkel, în timpul unui discurs în Parlament. Merkel este percepută în Grecia ca o urmaşă a „cancelarului de fier”, precum a fost numit, în secolul al 19-lea, primul cancelar al Germaniei, Otto von Bismarck, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok (audio).
Angela Merkel este percepută în Grecia ca o urmaşă a „cancelarului de fier”, precum a fost numit, în secolul al 19-lea, primul cancelar al Germaniei, Otto von Bismarck.
Pentru mulţi greci duritatea măsurilor de austeritate, impuse de către guvernul de la Atena, ar fi rezultatul poziţiei intransigente a Angelei Merkel.
Adevărat este, însă, doar faptul că şefa guvernului federal a ezitat prea mult în loc să acţioneze pentru consolidarea monedei europene şi pentru evitarea colapsului financiar al Grecie.
Asta se explică şi prin faptul că s-a temut de electoratul din landul Renania de Nord Vestfalia, unde duminică vor avea loc alegeri parlamentare.
În pofida riscului de scădere a popularităţii, în ultimele zile Merkel a corectat acest curs ezitant, convingînd acum şi guvernul german de necesitatea intervenţiei comunitare.
Măsurile de asanare, însă, vor fi plătite de către cetăţeanul german de rînd, care şi el trebuia convins de importanţa intervenţiei.
Angela Merkel şi-a continuat campania de convingere, rostind o declaraţie guvernamentală în care ea a subliniat ideea că ajutorul acordat Greciei este şi un sprijin pentru salvarea Europei, dar şi un ajutor acordat monedei euro.
Asistenţa acordată Atenei va fi, deci, şi o garanţie pentru stabilitatea monedei euro.
Ea a apelat la deputaţii germani să voteze vineri pentru acordarea creditelor. Germania va contribui cu 22,