Parlamentul European a votat, miercuri, 5 mai, o rezoluţie privind interzicerea exploatărilor miniere pe bază de cianuri. Documentul nu are caracter de lege, dar votul ar putea marca un moment important pentru proiecte controversate, cum ar fi cel de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni. Rezoluţia cere interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în UE până la sfârşitul lui 2011, în vederea prevenirii unor catastrofe ecologice precum cea din 2000 de la Baia Mare, transmite de la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Parlamentul European a votat, miercuri, 5 mai, o rezoluţie privind interzicerea exploatărilor miniere pe bază de cianuri. Documentul nu are caracter de lege, dar votul ar putea marca un moment important pentru proiecte controversate, cum ar fi cel de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni.
Rezoluţia cere interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în UE până la sfârşitul lui 2011, în vederea prevenirii unor catastrofe ecologice precum cea din 2000 de la Baia Mare.
"Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri" se poate obţine o stare bună din punct de vedere chimic şi de a proteja resursele de apă şi diversitatea biologică, se subliniază în rezoluţia adoptată de Parlamentul European cu 488 voturi în favoare, 48 împotrivă şi 57 de abţineri.
Parlamentul European invită acum Comisia "să propună interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigură de protejare a resurselor noastre de apă şi a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităţilor miniere şi să efectueze, totodată, o evaluare normală a impactului".
Deputaţii europeni mai consideră că fiecare companie de exploatare ar trebui să fie obligată "să deţină o a