Prognozele arată că, în urma votului de astăzi, niciun partid nu va obţine majoritatea în Parlament, dar analiştii nu exclud surprizele. Ultimele zile au schimbat ierarhia electorală. Conservatorii se menţin în frunte, dar laburiştii au recuperat de la liberal-democraţi locul al doilea.
David Cameron, candidatul conservator, a făcut campanie până azi-dimineaţă, întâlnindu-se cu muncitori din schimbul de noapte. Premierul Gordon Brown a folosit ultima zi a campaniei (ieri) pentru a-şi exprima năduful la adresa „ziarelor, a proprietarilor de ziare, a unor analişti de la televiziune şi a unor oameni de afaceri, care încearcă să decidă alegerile înainte de vot".
Liberal-democraţii, al căror lider charismatic, Nick Clegg, a avut performanţe nesperate în campanie, au fost loviţi din ambele părţi, atât laburiştii, cât şi conservatorii făcând apel la alegători să nu-şi dea votul liberalilor, pentru a evita un guvern de coaliţie.
Potrivit prognozelor, conservatorii se menţin în frunte, însă nu ar obţine cele 326 de locuri care le-ar asigura majoritatea în Parlament. Ultima cercetare, realizată pentru „The Sun" pe 4 martie, îi cotează pe conservatori cu 35%, pe laburişti cu 30% şi pe liberal-democraţi cu 24%.
Surprizele ar putea veni din partea electoratului indecis, care reprezintă 38% din totalul alegătorilor. Analiştii amintesc că, în 1992, sondajele au greşit total. Acestea preziceau că laburiştii sunt în frunte, cu un avans de 0,8%, ceea ce ar fi însemnat nevoia unei coaliţii. De fapt, conservatorii au câştigat la diferenţă de 7,5 %, iar John Major a format guvernul.
„Autogoluri" în tabăra lui Brown
Deşi laburiştii au fost mult timp codaşii cursei electorale, Gordon Brown ar putea rămâne premier printr-un acord cu liberal-democraţii, apreciază „The Times". Terminarea cursei electorale pe locul al doilea va fi critică pentru spaţiul