Cu 488 de voturi pentru, 48 împotrivă și 57 de abțineri, Parlamentul European (PE) a votat astăzi rezoluția anti-cianură.
“Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri se poate obține o stare bună din punct de vedere chimic și de a proteja resursele de apă și diversitatea biologică”, se arată în textul rezoluției.
PE invită Comisia Europeană “să propună interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârșitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigură de protejare a resurselor noastre de apă și a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităților miniere și să efectueze, totodată, o evaluare normală a impactului”.
În plus, Comisia și statele membre nu ar trebui “să susțină, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri în UE până când se va aplica interdicția generală și nici să nu susțină astfel de proiecte în țări terțe”.
Deputații consideră că fiecare companie de exploatare ar trebui să fie obligată “să dețină o asigurare pentru a compensa daunele și a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea stării ecologice și chimice inițiale, în cazul producerii unui accident sau al unei funcționări defectuoase”.
În final se solicită încurajarea “reconversiei industriale a zonelor în care a fost interzis mineritul pe bază de cianuri prin intermediul unui sprijin financiar adecvat pentru sectoarele industriale nepoluante, pentru energia regenerabilă și turism”.
Ce înseamnă mai exact această rezoluție pentru România? Chiar dacă nu este obligatorie, ea exprimă voința clară a reprezentanților Uniunii Europene (diferența de voturi este mai mult decât explicită în acest sens) de a nu mai tolera dezvoltarea unor industrii care se pot dovedi nocive și riscante pe term