Societatea Academică din România susţine că a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, două procese, într-unul dintre ele decizia definitivă a judecătorilor obligând AVAS să dea publicităţii contractul de privatizare a societăţii Automobile Craiova, preluată de Ford.
"Suntem bucuroşi să anunţăm că, în urma acţiunilor în justiţie pentru transparentizarea unor contracte publice importante şi sensibile, secretizate fără temei, acţiuni iniţiate cu câteva luni în urmă, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Eximbank şi AVAS. Procesele fuseseră câştigate de noi şi în primă instanţă, dar instituţiile nu au dorit să dea curs deciziei Tribunalului. Cele două contracte pe care le dorim desecretizate sunt: Eximbank - contract de achiziţie servicii de publicitate şi promovare, pe care, cu deosebit profesionalism, instituţia îl ţine confidenţial în baza legii secretului bancar şi AVAS - contract de privatizare cu Ford", se arată într-un comunicat de miercuri al Societăţii Academice din România (SAR).
Potrivit documentului, respingerea recursurilor "înseamnă că informaţiile solicitate trebuie comunicate până pe 10, respectiv 11 mai".
"Refuzul executării hotărârilor irevocabile după aceste date va atrage un nou proces, pentru neexecutare, astea fiind procedurile, şi aplicarea unei amenzi pentru fiecare zi de întârziere şefilor celor două instituţii, domnii Ionuţ Costea şi Aurelian Popa", se mai arată în comunicatul SAR.
Reprezentanţii SAR susţin că, acceptând motivaţia ONG-ului, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti "au consfinţit principiul general că instituţii publice de tipul Eximbank (care nu este o bancă adevărată, ci un departament guvernamental cu o conducere numită 95 la sută de AVAS şi 5 la sută de Ministerul Finanţelor, folosind bani publici pentru a derula anumite operaţiuni de natură bancară) sunt acoperite integral de preve