Începând de la sfârşitul lunii, trei ruşi, doi europeni şi un chinez vor petrece 520 de zile într-un modul cu o suprafaţă de 180 de metri pătraţi, care imită o navă spaţială, ancorată într-un centru de cercetări ştiinţifice din Moscova. Aşadar, aproape un an şi jumătate închişi într-o capsulă, fără lumină naturală şi având la dispoziţie doar alimente ambalate în vid.
Începând de la sfârşitul lunii, trei ruşi, doi europeni şi un chinez vor petrece 520 de zile într-un modul cu o suprafaţă de 180 de metri pătraţi, care imită o navă spaţială, ancorată într-un centru de cercetări ştiinţifice din Moscova.
Aşadar, aproape un an şi jumătate închişi într-o capsulă, fără lumină naturală şi având la dispoziţie doar alimente ambalate în vid.
Deşi Marte nu va putea fi "cucerită" înainte de trecerea câtorva decenii, cercetătorii doresc să respecte, prin această simulare, durata unei călătorii reale către planeta roşie - 250 de zile - zborul către Marte, 30 de zile - sejurul pe Marte şi 240 de zile - revenirea pe Terra.
"Cel mai mare risc al unei astfel de izolări este de natură psihologică", explică Aleksandr Suvorov, coordonatorul acestui proiect din cadrul Institutului pentru probleme medicale şi biologice (IBMP), alături de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Un prim experiment de acest tip a fost efectuat în 2009, când şase voluntari au trăit timp 105 zile închişi în interiorul unui modul spaţial similar.
În prezent, voluntarii se antrenează, fac teste, repetă operaţiunile pe care vor trebui să le îndeplinească în timpul "călătoriei". La finalul acestor teste, şase "astronauţi" vor fi aleşi dintre cei 10 candidaţi preselecţionaţi.
După primele 250 de zile, trei dintre ei vor intra într-o altă secţiune a navei, reprezentând modulul detaşabil care ar urma să ajungă pe suprafaţa planetei Marte.
Fiecare zi petrecută la bordul nav