Plecată din urbea noastră pe când nici nu împlinise 17 ani, Steluţa Luca este una dintre cele mai titrate handbaliste din România
Oltchim Râmnicu Vâlcea are asigurată câştigarea Campionatului naţional, ceea ce înseamnă pentru gălăţeanca Steluţa Luca al 13-lea titlu de campioană.
Este o performanţă de excepţie, Steluţa fiind cea mai de succes handbalistă din competiţiile interne. Nicio altă jucătoare din întreaga istorie a campionatului românesc nu are atâtea titluri.
CITEŞTE ŞI
Lucian Bute şi Steluţa Luca arată lumii ce înseamnă „Stânga de Pechea”
Povestea de succes a început la echipa şcolii din comuna natală, Pechea. Golurile marcate de la centrul terenului în campionatul interşcolar au adus-o imediat în atenţia antrenorului Dan Patache, de la CSŞ Galaţi.
Talentul de excepţie a provocat foarte repede o adevărată batălie pentru transferul său. Oţelul nu a apucat să o legitimeze, deoarece Textila Zalău s-a mişcat mai repede, gruparea lui Gheorghe Tadici reuşind transferul în 1992. Steluţa Luca a debutat în prima divizie la nici 17 ani, marcând nouă goluri chiar în primul său meci!
Peste numai câteva luni, Oltchim reuşea să o fure de la Zalău, organizând o evadare nocturnă în toată regula. În 1993, la 18 ani, reuşea cu gruparea vâlceană să obţină primul său titlu de campioană, jucând alături de nume grele ale handbalului românesc: Marian Târcă, Lidia Drăgănescu, Vali Cozma.
La 19 ani, la primul Campionat European cu echipa naţională, termina pe locul doi în ierarhia golgheterilor, iar un an mai târziu, în Brazilia, câştiga Campionatul Mondial de Tineret.
S-a retras din Echipa naţională, în 2008, pentru care a evoluat la şapte turnee finale ale Campionatului mondial şi la două ediţii ale Jocurilor Olimpice. Cea mai mare performanţă cu echipa României a fost argintul mondial, obţinut în 2005.
Obiec