Aparitia UNPR ar putea fi toxica inclusiv pentru PD-L, nu numai pentru PSD si PNL, pentru ca logodna prelungita dintre Gabriel Oprea si Emil Boc ar putea ajunge, la toamna, la un divort cu un partaj neplacut.
Este clar pentru tot electoratul ca marea majoritate a clasei politice, in afara de agenda publica afisata pe toate gardurile, are si propria agenda. Ca doar nu or munci astia atata pe la partid si pe la Parlament doar ca sa nu se aleaga cu nimic?
Insa, aparitia unei noi formatiuni pe scena politica nu e un lucru de ici de colea. Intr-o perioada in care vechile partide "intra la apa" pe zi ce trece, pe motive de "ne-regasiri doctrinare" (PSD si PNL stiu de ce!) sau chiar dispar din Parlament (vezi taranistii si vadimistii), faptul ca UNPR respira si alearga zglobiu pe holurile Parlamentului e un fapt insolit.
Si nu oricum ... reuseste chiar sa desprinda o felie generoasa de la social-democrati si de la liberali, inghesuind ambele partide, pe bancile Parlamentului. Unul se da mai catre stanga si celalalt mai catre dreapta. Ca sa incapa si noile dosuri, pe banca stramta unde stau toti, ca sa mai ia o lingura de coliva la praznicul politic al tarii. Acuma, nici nu ne dam seama daca mai e ceva de mancat la pomana-mortului care se anunta la vara!
Stanga sau dreapta: ce-o fi aia?
Sa-i acordam noii fecioare politice, totusi, o anumita prezumtie de nevinovatie si sa presupunem ca noul partid chiar vrea sa faca treaba pe scena politica. In afara discursurilor flamboaiante, logice de altfel, UNPR-ul are cateva probleme pe care ar trebui sa si le rezolve, daca doreste intr-adevar sa nu fie o efemerida atrasa de lumina puterii.
In primul rand, ce inseamna sintagma "centru-stanga" pe care o tot "defileaza" prin fata opiniei publice? In tara in care mai nimeni nu stie ce e aia o doctrina clara, a veni si a